Omgaan met chronische pijn

Niemand wil pijn hebben. Als je pijn hebt, wil je er snel van af. Dit is begrijpelijk want pijn is onaangenaam. Maar net omdat pijn onaangenaam is, is het een efficiënt en essentieel deel van het leven. Pijn beschermt jou, het vertelt je wanneer er gevaar dreigt, vaak nog voor je gekwetst geraakt en er schade optreedt. Pijn verandert je gedrag, je past je bewegingen aan en gaat anders denken. Pijn is een vitaal onderdeel van het genezingsproces. Pijn is meestal zeer zinvol.

Sporadisch kan ons pijnsysteem een beetje bizar reageren zoals de wonde op je hoofd die pas pijn doet als je bloed opmerkt. Op andere momenten kan het pijn-alarmsysteem falen en voelen we helaas geen pijn als er een levensbedreigende tumor in ons groeit. Pijn is niet altijd een goed meetinstrument om de gezondheid van je weefsel af te toetsen. Pijnwetenschappers Dr. Lorimer Moseley en zijn team zijn overtuigd dat alle vormen van pijn normaal zijn en een uitstekend, hoewel onaangenaam, antwoord is op wat het brein als gevaarlijk beschouwt. Zelfs wanneer er een probleem in je gewrichten, spieren, ligamenten, zenuwen, immuunsysteem of eender andere plaats is, zal je geen pijn ervaren als je brein niet denkt dat er een gevaar is. Omgekeerd, wanneer er geen probleem is in je weefsels, zenuwen of immuunsysteem, kan je echt pijn voelen als je lichaam denkt dat het in gevaar is.

Rond pijn bestaan er vele misverstanden en onnodige angsten. Veel mensen, inclusief vele gezondheidswerkers, zijn niet vertrouwd met de recente ontdekkingen rond pijn, pijnperceptie of chronische pijn in het algemeen. Helaas wordt al te vaak gebruik gemaakt van pijnstillende medicatie die slechts kortdurend werken of weinig baten. Al snel treedt er gewenning op aan de medicatie en op termijn leveren de voordelen niet meer op tegen de vele nevenwerkingen en is het zelfs schadelijk voor onze gezondheid. Er is een andere aanpak mogelijk. Hoe je nadenkt over pijn kan ervoor zorgen dat jij je anders gaat voelen. Met pijneducatie kunnen we helpen jouw pijn te begrijpen om zo het “pijn”-beest te temmen. (Butler, David S. and Moseley, G. Lorimer Explain Pain)

In onze praktijk Gezondheid in Beweging implementeren we de pijneducatie in een totaal aanpak van je gezondheid. We gebruiken hiervoor 4 belangrijke pijlers in je gezondheid: beweging, voeding, herstel (ademen, rust en slaap) en cognitieve gedragsveranderingen zoals pijneducatie. Alissa volgde een bijscholing rond pijneducatie en leert je om te gaan met chronische pijn. Wil je graag weten hoe we je kunnen helpen het pijnbeest te temmen?

Source: https://www.tamethebeast.org/#tame-the-bea...