De jumper’s knee is een veel voorkomende blessure in sprongsporten zoals volleybal, basketbal en korfbal. In tegenstelling tot de meeste andere chronische blessures is de jumper’s knee geen ontstekingsblessure maar een degeneratief proces in de patellapees. Een langdurige hoge belasting van de quadriceps veroorzaakt slijtage van de patellapees. Dit resulteert uiteindelijk in een dikkere patellapees, gevuld met kleine scheurtjes en calcificaties. De kniepijn en het functieverlies beperken de sport prestaties. Springen is belastend voor de quadriceps maar ook sprinten met vele richtingsveranderingen zijn een uitdaging. De jumper’s knee komt hierdoor ook voor bij voetballers en hockeyspelers.
Hoe groot de belasting op de quadriceps is, hangt af van verschillende sport gerelateerde factoren zoals het aantal sprongen/sprinten per wedstrijd, de intensiteit van de trainingen en wedstrijden, de ondergrond of schoenen… Daarnaast zijn er ook persoonlijke of intrinsieke factoren die de belasting van de quadriceps sterk kunnen verhogen. Een bekkenkanteling kan tot een verschil in belasting van beide benen zorgen. De quadriceps komen op rek, zorgen voor een verminderde schokabsorptie tijdens het sporten en moeten meer werken. Ook bewegingsverliezen in één of meerdere gewrichten gelegen tussen de voet en de lage rug verhogen de druk op de knie. Tot slot kunnen spier gerelateerde problemen zoals een verminderde flexibiliteit van één of meerdere beenspieren, zwakke beenspieren of een zwakke core stabiliteit de slijtage van de patellapees in de hand werken.
Wanneer teamgenoten vergeleken worden, zijn de verschillen in de sport gerelateerde factoren echter beperkt. Het grootste verschil vinden we terug in de persoonlijke of intrinsieke factoren. De persoonlijke belastbaarheid en conditie van de sporter maakt met andere woorden het verschil tussen een geblesseerde of een fitte teamgenoot.
Een sportosteopaat is in staat om mogelijke intrinsieke factoren op te sporen en te behandelen, daarnaast kan er ook bijgestuurd worden op vlak van de sport gerelateerde factoren. Indien aangewezen kan er binnen de praktijk samen gewerkt worden met de personal trainer of verwezen worden naar een arts, kinesist of podoloog om het herstel te bespoedigen.